İskenderun Sahil Projesi’nin ilk etabı törenle açıldı
İskenderun Sahili’nde yürütülen Türkiye’nin en büyük sahil düzenleme projesinde birinci etap çalışmaları tamamlandı.
“İskenderun Sahil Düzenleme ve Yenileme Projesi İlk Etap Açılış Töreni” Cumhuriyet’in 102’nci yıl dönümünde gerçekleştirildi.
Törende bir konuşma yapan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhuriyet Bayramı’nı kutlayarak, “Bir yandan asırlık çınarımız Cumhuriyetimizin yıldönümünü kutluyor bir yandan da Türkiye’nin en güzel en nadide İskenderun Sahil Projemizin ilk etabının açılışını yapıyoruz. Çok iyi hatırlayacaksınız, 28 Aralık 2024’de yine buradaydık. O gün sahil projemizin ilk fidanlarını dikerken; ‘Türkiye’nin en güzel sahil düzenlemesi İskenderun’umuzda olacak’ diye söz vermiştik. Bugün 29 Ekim ve aradan sadece 10 ay geçti. Biz bu sürede sözümüzü tutmak için tamı tamına 303 bin metrekarelik alanı, Akdeniz’e, Mavi Vatan’ımıza yaraşır şekilde, bir mücevher gibi işledik. Bu muhteşem güzelliğe erişmek için büyük bir özenle çalıştık. Ulaştırma Bakanlığımız depremde oluşan 80 santimetrelik çökmeyi giderdiler ve biz de akabinde bayrağı devraldık. Vatandaşımızın taleplerini dinledik, İskenderun Sahilimizi karış karış inceledik. Projemizi süratle hazırladık. Nihayetinde bu eşsiz güzelliği, İskenderun’umuza armağan ettik” diye konuştu.
“PROJEMİZ HATAY’IMIZIN EKONOMİSİNE CAN SUYU VERECEK”
Projenin, yürüyüş ve bisiklet yollarından basketbol ve futbol sahalarına, çocuk oyun alanlarından gün doğumu ve batımı için özel olarak kurulan manzara platformlarına kadar pek çok sosyal donatıyı içerdiğini ifade eden Bakan Kurum, “Sahil projemiz gelenlere sadece huzur vermekle kalmayacak; Hatay’ımızın ekonomisine can suyu verecek, İskenderun’un turizmine katkı sunacak. Hataylı vatandaşlarımız, İskenderunlu kardeşlerimiz artık Yeni İskenderun’u, Yeni Hatay’ı yaşayacak. Kaldırım taşından ağacına kadar; her detayına özen gösterdiğimiz bu güzel eserimizin İskenderun’umuza, Hatay’ımıza, ülkemize hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.
“ÖNÜMÜZDEKİ GÜNLERDE 350 BİNİNCİ KONUTUMUZU DA TESLİM EDECEĞİZ”
6 Şubattaki asrın felaketinin ardından başlatılan inşa seferberliği ile bugüne kadar 453 bin yuvanın yüzde 70’inden fazlasını tamamladıklarını belirten Bakan Kurum, Hatay’da ise 87 bin konut ve iş yerini tamamladıklarını, 66 binin üzerinde konut, iş yeri ve köy evinin inşaatının süratle devam ettiğini söyledi. Bakan Kurum, “Asrın felaketini, Cumhuriyetimizin 102. yılına yakışır bir diriliş destanına dönüştürüyoruz. Önümüzdeki günlerde Sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle 350 bininci konutumuzu da teslim edeceğiz. Yılsonuna kadar da söz verdiğimiz 153 bini Hatay’da olmak üzere 453 bininci evimizin anahtarını da Atatürk Caddesi’nde aralık ayı sonu itibarıyla teslim edeceğiz” şeklinde konuştu.
TOKİ BAŞKANI SUNGUR: YEPYENİ BİR REKREASYON ALANI OLUŞTURULDU
Törende konuşan TOKİ Başkanı Mustafa Levent Sungur, “Hamdolsun verdiğimiz sözü yerine getirerek projeyi bugün huzurlarınızla halkımızın hizmetine sunmanın mutluluğu içindeyiz. Şehrin sahil bandını, deniz taşkınlarına karşı koruyacak, kronman duvarı ile vatandaşlarımızın denizle ilişkisini maksimum seviyede tesis edecek, cam iskele ve yürüyüş yolları, seyir terasları gibi özel öğeler inşa edilerek yepyeni bir rekreasyon alanı oluşturuldu” dedi.
